”Kripto Para Borsası Neden Çöküyor, Kripto Para Neden Düştü, Kripto Borsası Bilinmeyenler”

''Kripto Para Borsası Neden Çöküyor, Kripto Para Neden Düştü, Kripto Borsası Bilinmeyenler''

Kripto Para Borsası Neden Çöküyor, Kripto Para Neden Düştü, Kripto Borsası Bilinmeyenler

Kosova, Cezayir, Tunus daha onlarcası son ve en güçlü darbe Çin. Tüm bu ülkeler bütün kripto para madenciliğini, ticaretini net bir şekilde yasakladı. Bu yazımızda ise kripto para borsası neden çöküyor , kripto para neden düştü , kripto para neden düşüyor sorusunu cevaplayacağız.

1.Kripto Para Madenciliğinin Çok Yüksek Enerji Gerektirmesi 

En basit şekilde kripto paralar güçlü işlemcili sistemlerin şifreleri çözümlemesi ile üretiliyor. İlk çıktığı zaman daha kolay üretilebilir seviyedeydi fakat kullanımının yaygınlaşması ile birlikte üretim çok daha zorlaşmaya başladı.

Kripto para madenciliği yapılan her ev bir fabrikadan daha çok enerji sarf eder hale geldi. En güçlü işlemcili kartlara sahip milyonlarca bilgisayar bu şifreleri çözmek için günlerce hiç kesintisiz çalışıyor. Bu durum özellikle elektriği ithal olarak kullanan ülkelerde kriz etkisi yarattı. Kısa bir süre sonra bu sektörün enerji sarfiyatından dolayı onlarca ülkede yasaklanacağı ve piyasanın daralacağını görmek hiç zor değil. Hal böyle olunca kripto para borsası neden çöküyor sorusunun cevabını yavaş yavaş almaya başlıyoruz.

2.Kripto Para Madenciliğinin Meslek Haline Gelmesi ve Gençleri Olumsuz Etkilemesi

Kripto para neden düştü işte bu yüzden! Kripto para borsası neden çöküyor işte bu yüzden! Bu iş bir artık bir meslek haline gelmeye başladı. Düşünün, yüzbinlerce insan kripto para madencisi olarak gelir elde ediyor ve bu meşguliyetten dolayı kendi mesleklerini artık yapmaya ihtiyaç duymuyor, yine aynı şekilde gençler eğitim alarak bir meslekte uzmanlaşmak yerine bir oda bilgisayar ile çok kazanç elde edeceğini düşündüğü için bu alanda çalışmak istiyor. 

Pekala, bu piyasa çöktüğünde ne olacak? Gelişmiş devletler özellikle gençlerin ilgi duyduğu alanlar konusunda çok seçicidir, gençleri liseden itibaren bizzat kendilerine ve devlete fayda sağlayabilecek işlere yöneltmeye çalışır. Gelişmiş devletlerin bir nesili daha etkilemeden bu işe son vereceğini düşünüyorum.

3.Kripto Para Madencilerinin Kaçak Enerjiye Olan Eğilimi

Kripto madenciliği evet kaarlı bir iş fakat çok fazla enerji masrafı var, enerjiyi bedavaya getirebilecek olsanız 0 maaliyetle yüzbinler kazanırsınız. Ülkemizden bahsedelim mesela, ülkemizde kaçak elektrik kullanımı çok yaygın. Güneydoğu başta olmak üzere ülkenin her yerinde birçok insan kaçak elektrik kullanıyor, bu insanların bir de kripto para madenciliği ile tanıştığını düşünün. 

Evet, geçtiğimiz aylarda kaçak elektrikle bu işi yapan birkaç kişi yakalandı ve ekipmanlarına el konuldu fakat eminim daha devletin müdahale edemediği bu şekilde iş yapan binlerce insan var. Bizim devletimiz çözemediği sorunu kökten kesmeyi sever, bir süre sonra illa ki baş edemediği bu durum için yasak getirecektir. Bu güvensizlik ise kripto para neden düşüyor sorusuna cevap niteliğinde.

4.Kripto Para Madenciliğinin Çevreci Olmaması

Dünyada bir çok ülke elektrik enerjisini fosil yakıtlardan üretiyor. Kosova mesela, her yıl milyonlarca ton kömür yakarak evlere elektrik sağlamaya çalışıyor. Pekala yalnızca bilgisayar monitöründe gözüken bir sayı için doğal kaynaklar enerji üretmek adına hızla sarf edilmeye devam mı edecek? Kesinlikle hayır. Kosova bir süre önce kripto para madenciliğini yasakladı. Sadece çevreci olmadığı için mi yasakladı, hayır. Kripto para borsası neden çöküyor yazının ilerleyen maddelerinde bahsedeceğim bir çok neden daha var. 

5.Kripto Para Borsası Güvenilmezdir 

Sürekli iniyor, çıkıyor, yeni bir türü çıkıyor, bir başka tür yok oluyor derken bu sektör gerçekten son derece güvenilmez bir sektör. Hiçbir devlet bu sektörün ülkede çok yaygınlaşmasına izin vermeyecektir. Bu sektör piyasasıyla oynayan devletlerden bile büyük para babaları var, bazı şeyleri istediklerine göre şekillendirebiliyorlar. Hangi devlet yüzbinlerce vatandaşının buraya muhtaç olmasına izin verebilir ki? Kripto para neden düştü çünkü İnsanların bel bağladığı coin in yarın 0’lara indiğini düşünün. Dün gece milyonerken bugün sabah fakirleşmiş yüzbinlerce intihara meğilli, işsiz , öfkeli vatandaşınız var. 3. Dünya ülkeleri hariç hiçbir devlet bu duruma daha fazla izin vermeyecektir. 

6.Kripto Para Borsası Neden Çöküyor çünkü Vergi Zorluğu Var !

Kripto para borsasında milyarlar dönüyor. Bizim gibi devlet kasasının çoğunluğunu vergiler oluşturan ülkeler ise bu pazardan pay alamamaktan şikayetçi. Yakın bir zamanda bu konu için devlet vergi alacağından bahsetti fakat bu durum bir hayli zor olacak. Bu ticaretin döndüğü çok fazla platform var, vergi olayını reddedebilecek devletlerden büyük platformlar var, kaldı ki coin ticaretinin önemli bir kısmı zaten yasal olmayan, kayıtsız sitelerden yapıyor. Kripto para neden çöküyor çünkü gıda gibi basit değil %18 vergi koyup satışa sunasın. 

7.Kripto Para Madenciliğinin Ülkeleri İthalata Teşvik Etmesi

İşlemciler, anakartlar, ekran kartıları.. Hepsinin üretimi birkaç ülke tarafından yapılıp yüzlerce ülkeye ihraç ediliyor. Bizim gibi üretimi önemseyen devletler için oluşan bu ithalat-ihracat dengesizliği bir süre sonra sorun yaratacak.

On binlerce işçi çalıştırarak milyonlarca ton fındık satıyorsunuz, gelen 20 tır ekran kartı fiyat bazında sizin yıllık fındık ihracatınızdan daha büyük bir sayıya tekabül ediyor. Bu kadar büyük bir ithalat bizim gibi devletleri bir süre sonra yasaklara sevk etmek zorunda. 

Ekonomist Batuhan TIRTAR