“Ev sahibi olmanız demek, evinizin kirasına ℅400 zam yapabileceğiniz anlamına mı geliyor!?”

"Ev sahibi olmanız demek, evinizin kirasına ℅400 zam yapabileceğiniz anlamına mı geliyor!?"

Gazetemizin Whatsapp ihbar hattına ve haber ihbar mailine günde en az 30 tane kiracı ve ev sahibi sorunu geliyor. Hangi birini haber yapacağız bilemedim.

Sevgili ev sahipleri, evin sahibi olmanız evinize ℅400 zam yapabileceğiniz anlamına mı geliyor!?

Kiracınız kirasını düzenli ödüyor ise, memur maaş zammı oranında artış yapıp sözleşmenizi yenileyin.20 yıllık Gazetecilik, 15 yıllık Emlakçılık işi yapan bir esnaf olarak uyarıyorum, beterin beteri var, üç kuruş fazla paraya evimi kiraya vereceğim diye, sorun yaşamadığınız kiracılarınıza sorun çıkarmayın. Evden kiracılarınızı çıkarmayın. Sonrasında gelir biri oturur ne kira alırsınız, nede evinizi eski haliyle. Biz bu işin içindeyiz, ne sorunlar yaşadık, ve yaşayanlarla konuşup dertleştik.

Evet piyasada müthiş bir devalüasyon var ama bu devalüasyonun kötü etkilerini yalnız siz değil, kiracınız da yaşıyor, unutmayın. Ülkeyi kiracınız değil, iktidar partileri yönetiyor. Ekonomik krizden kiracınızda, sizin kadar etkilendi, etkileniyor. Üstüne basa basa söylüyorum, kirasını düzenli ödeyen, size sorun yaşatmayan kiracılarınızla, üç kuruş fazla para alma ihtimaliniz için uğraşmayın.

Buradan kiracılara da sesleniyorum, fahiş artış talebi olan ev sahiplerinizi hem şikayet edin hem de memur maaş zammı üstünde artış yapmayın. Sizi eve git gel tarzında, tahrik ediyorlarsa da hemen ihbar edin. İçinde oturduğumuz ev satışa çıksa bile siz evi göstermeme hakkına sahipsiniz, tanımadığınız adamları evinize sokmayın. Ev satılsa bile size noterden ihbar çekecekler, ihbardan sonra 6 ay vaktiniz var. Noter ihbarı gelmezse sizi yeni bir satış olana kadar kimse oturduğunuz evden çıkaramaz. Siz hakkınızı aramadığınız ve çekindiğiniz için bu işler başınıza geliyor.

O kadar çok arayan oldu ki bu gün bu konuyu yazmak durumunda kaldım.

Biz hiç bir kiracımıza bu sene ℅15 den fazla zam yapmadık. ℅15 zammı da kiracı kendi yaptı. Hiç zam yapmadığımız kiracılarımız da var. Biz biliyoruz ki, her kes aynı durumda ve aynı şekilde ekonomik krizden kötü etkilendi.

Şimdi bazı aklı evveller kaç evin var filan diye yazar, onlar söylemeden ben söyleyeyim, benim sahibi olduğum her hangi bir gayrimenkul yok. Ben takip işi yapıyorum. Takip ettiğim evlerin sahipleri ile ve Kiracıları ile de iletişimim iyi. Her iki tarafında durumunu bilerek ve gözeterek ne kiracıları nede ev sahiplerini incitmeden artış miktarını belirledik ve uyguladık.

Ev sahibi olmanız, ℅400 zam yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Biraz vicdanı olun. İnsanlar sokakta mı yaşayacak!?

Saygılarımla.

Gazeteci Yazar, Gayrimenkul Danışmanı, Esnaf

Tankutalp ALTUNSOY