”Kültürel Farklılıklar.” Gazeteci yazar Yudum ACAR yazdı.

''Kültürel Farklılıklar.'' Gazeteci yazar Yudum ACAR yazdı.

Eski çağlarda insanoğlunun hayatta kalmasını sağlayan neydi?

Oysaki bir kedi veya köpek dahi bir insandan hızlı koşar. Pençeleri ile avını yakalayamaz ya da postu yok ki onu kış günlerinde soğuktan korusun.

Kültür dediğimiz şey işte tam da buradan şekillenmeye başlar.

 İnsanın biyolojik olarak bu kadar zayıf ve yetersiz iken, hayatta kalıp türünün devamını sağlayabilmesinin tek nedenidir. Kültür, en genel tanımı ile insanın doğa dışında yarattığı ve ona eklediği maddi ve manevi her şeydir.

İnsanoğlu koşmaya gerek görmeden nasıl avını yakalayabileceğini, postu yokken dış etkilerden nasıl korunabileceğini öğrenip, bunu gelecek nesillere aktarıp, üzerine daha fazlasını koyarak kültürünü oluşturur. Gelenekler, çocukları yetiştirme tarzımız hepsi de kültürümüzün bir parçasıdır.  Üzerimize giydiklerimiz, dilimiz, beslenme şeklimiz, inanışlarımız, barınma şeklimiz, teknolojimiz hepsi ve daha fazlası.

 Ekvatordan kutuplara kadar her bölgede yaşayabilen insanın dolayısı ile ihtiyaçları ve kültürü de birbirinden farklılık göstermektedir. İnsanların sorun çözebilme yetisi ve çevreye göre uyarlanabilmesi bu farklılıkları beraberinde getirmiştir. Sıcak yerlerde yaşayan insanları ince kıyafetler seçip, soğuk yerlerde yaşayan insanlarının kalın giyinmesi gibi. Ya da Eskimoların temel besin kaynaklarından birinin balinalar olması gibi.

Dolayısı ile bir kültürde doğru olan bir davranışın bize yanlış gelmesi olağandır. Çünkü inançlarımız değerlerimiz hepsi birbirinden farklıdır. Fakat bu bize diğer kültürleri yargılama hakkı vermez. Ya da bir kültürü anlamaya çalışırken, kendi kültürümüzü temel almak yapılabilecek en temel yanlışlardan biridir. Her topluluğu kendi kültürü içinde değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Unutmayalım ki dünyadaki hiçbir toplumun birbirine üstünlüğü yoktur sadece kültürel farklılıklar vardır. 

Sevgilerle.

Gazeteci Yazar yudum ACAR