Evlilik olgunluğuna erişmiş iki kişi kişinin ayrı ayrı sürdürdüğü hayat yolculuğunu karşılıklılık ve gönüllülük esasına dayalı olarak birleştirmesine evlilik denir.
Burada önem arz eden ve altı çizilmesi gereken konu evlilik olgunluğu konusudur. Evlilik olgunluğu, kişinin evlenmeden önce evlilik bilincine sahip olma durumuna ise evlilik olgunluğu diyoruz.
Bu olgu kişinin kendisini, karşısındakini ve evlilik sistemini iyi anlamasından geçiyor. Biz evlilikte aşk, sebep değil sonuç olsun isteriz. Neden bunu isteriz zaman geçtikçe çok yoğun duygularla yapılan evliliklerde görmezden gelinen konuların zaman içinde bir sorun olarak karşımıza çıkacağını biliriz.
Mantıkla bakılarak yapılan evlilikler birbirlerine verdikleri emek özveri gibi duygular, zamanla sevginin taçlanmasını ve derinleşmesini sağlar. Nevzat Tarhan hocamın çok güzel bir lafı var evlenmeden önce gözünüzü dört açın evlendikten sonra yarım açın olayın özeti gibi değil mi?
Sağlıklı evliliklerin kendi içinde bazı temel paradigmaları vardır.
Şöyle bir genel inceleme yapacak olursak.
🌿Bunlardan biri denkliktir .
Evleneceğiniz insanla sosyal olarak, statü olarak, maddi ve manevi denk olmak, evlilikte işimizi kolaylastirir ve çatışmaları azaltır. Her ailede çatışma vardır fakat sağlıklı ailenin kıstası çatışmalara çözüm yaratabilme özelliğinin olmasıdır…
Evlilik olgunluğuna erişmiş insanların diğer özelliği
🌿Karar verme yetisine sahip olması gerekir. Olayları doğru algılama fayda- zarar analizini yapabilmesi önemli bir meziyettir. Bu kararları alırken ortak karar alınması sonucun da (sevinç veya üzüntü) paylaşılmasını sağlar.
🌿Ekonomik olarak bağımsız olması gerekir ki kendi başına özgür kararlar alabilsin.
🌿Biz olabilmeyi başarmak. Sevgiyi saygıyı koruyarak bir uyum oluşturmak aile olabilmenin temel taşlarındandır.
🌿Evliliğin sorumluluklarını taşıyabilmek. Sadakat, sevgi, güven temelli bir birliktelik inşa etmek.
🌿Paylaşmaya açık olmak. Hayatı sorumlulukları, sıkıntıları paylaşmak gerekir. Paylaşmanın hayatın yükünü azalttığının farkında olmak.
🌿Değişime gönüllü olmak.
Eğer siz değişime gönüllü değilseniz değişemezsiniz. Kimse bekar olduğu gibi bir hayat sürdüremez. Sakinliğe, esnekliğe, ve karşınızdaki kişinin sizden farklı bir birey olduğunu kabul etmek gerekir.
🌿 İletişim olgunluğuna sahip olmak. Eğer siz iletişim kanallarını kapatıp duvarlar ördüğünüz takdirde ve konuşmayı reddedip hayata küstüğünüzde, bu evlilik her iki tarafa ıstıraptan başka bir şey vermeyecektir..
Yapılan araştırmaya göre evliliğin uzun ve mutlu olmasının sırrı, her şeyi açıkça konuşabilmek ve ortak bir noktada buluşabilmek.
Şunu unutmayın kindarlık ve inatçılık evlilik sistemine ters duygulardır.
Maalesef bu iki duygu evliliğin kurdu ‘dur ve yavaş yavaş hem sizi hem evliliği bitirir.
anahtar kelimeler..
🌿Evlilik olgunluğu
🌿Denklik
🌿Karşılıklılık ve gönüllülük
🌿 Konuşabilmek…
Sevgiyle Kalın 💕
Zuhal EHLİZ Aile Danışmanı
EKONOMİ
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.