321 okunma

E-Ticaret Riskleri Nelerdir? Dijital pazarlama uzmanı Bayram Dikbaş yazdı.

E-Ticaret Riskleri Nelerdir? Dijital pazarlama uzmanı Bayram Dikbaş yazdı.

ABONE OL
Temmuz 4, 2023 09:05
1

BEĞENDİM

ABONE OL

E-Ticaret Riskleri Nelerdir? Adımınızı Dikkatli Atmanız Gereken Konular;
E-ticarete atılan ya da atılmak isteyen birçok kişi bunu kolay para kazanma yolu olarak görüyor. Konunun derinliklerine inip gerçeklere bakıldığında e-ticaret getirisinin yanında birçok risk ve sorumlulukta karşımıza çıkıyor. En sık karşılaşabileceğiniz e-ticaret riskleri ve sorunları ise şu şekilde;

Teknik Sorunlar: Sitenin çökmesi veya yeterince hızlı olamaması.
Hukuki Sorunlar: Sözleşmelerin ve benzeri şeylerin doğru olarak ayarlanmaması.
Sosyal Sorunlar: Sitenin bazı nedenlerden dolayı ön plana çıkamaması.
Bu sorunlar sık yaşanabilecek ama aynı zamanda kesinlikle çözümü olan sorunlardır. Burada olay bu sorunlardan biri ile karşılaşıldığında hızlı şekilde efektif bir çözüm bulabilmekten geçiyor. Bu şekilde hızlı çözümler üretebilmek için ise tabi ki bu durumları tecrübe etmek ya da bu konuda önceden bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Tecrübelerinizden ve bilgilerinizden çıkaracağınız dersler ile bu riskler ve sorunlar ile baş edebilirsiniz. Böylece e-ticarette istikrarı yakalayabilirsiniz. Bundan dolayı bu yazımızda sıklıkla yaşayabileceğiniz e-ticaret riskleri ve sorunlarına değindik.E-ticarete atılan ya da atılmak isteyen birçok kişi bunu kolay para kazanma yolu olarak görüyor. Konunun derinliklerine inip gerçeklere bakıldığında e-ticaret getirisinin yanında birçok risk ve sorumlulukta karşımıza çıkıyor. En sık karşılaşabileceğiniz e-ticaret riskleri ve sorunları ise şu şekilde;

Teknik Sorunlar: Sitenin çökmesi veya yeterince hızlı olamaması.
Hukuki Sorunlar: Sözleşmelerin ve benzeri şeylerin doğru olarak ayarlanmaması.
Sosyal Sorunlar: Sitenin bazı nedenlerden dolayı ön plana çıkamaması.
Bu sorunlar sık yaşanabilecek ama aynı zamanda kesinlikle çözümü olan sorunlardır. Burada olay bu sorunlardan biri ile karşılaşıldığında hızlı şekilde efektif bir çözüm bulabilmekten geçiyor. Bu şekilde hızlı çözümler üretebilmek için ise tabi ki bu durumları tecrübe etmek ya da bu konuda önceden bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Tecrübelerinizden ve bilgilerinizden çıkaracağınız dersler ile bu riskler ve sorunlar ile baş edebilirsiniz. Böylece e-ticarette istikrarı yakalayabilirsiniz. Bundan dolayı bu yazımızda sıklıkla yaşayabileceğiniz e-ticaret riskleri ve sorunlarına değindik.

İçerik
E-Ticarette Teknik Riskler ve Sorunlar
Teknik sorunlar, başlıca e-ticaret riskleri arasındadır. Özellikle dropshipping yöntemini kullananlardan çok kendi e-ticaret sitelerini açan kişilerin yaşadığı sorunlardır. Bu sorunlar arasından en sık yaşanılanlar ise şu şekildedir.

Altyapı sorunları,
Sitenin ve sunucunun stabil olmaması,
Sitenin sürekli yavaşlaması sonucu işlemlerin gerçekleşmemesi sıklıkla yaşanan başlıca teknik sıkıntılardır.
Altyapısal anlamda yaşanan sorunlar sürekli şekilde oluyorsa çekilemez hale gelebilir. Şöyle ki açtığınız e-ticaret sitesinde bir müşteri olduğunuzu düşünün. Sitede ilginizi çeken bir ürün oldu ve almak istiyorsunuz. Fakat sitede sürekli yanıt vermeme ve bir türlü istediğiniz sayfaya aktarmama durumları oluyor ve ürünü bir türlü sepete bile ekleyemiyorsunuz. Bu şekilde bir olay yaşanması müşterinin siteye olan güvenini sarsar ve ek olarak sabırsızlık durumları da baş gösterebilir. Dolayısıyla sitenizde satışlar düşmeye başlayacaktır. Satışların düşmesi de e-ticaret sektöründe yaşanmasını istediğimiz en son şeydir. Bundan dolayı teknik sorunlar e-ticarette dikkat edilmesi gerekenler arasında başta gelir.

Bu tarz sorunların önüne geçmek istiyorsanız sitenizi sağlam temeller üzerine oturtmalısınız. Bunu da kaliteli bir sunucu hizmeti alarak sağlayabilirsiniz. Özetle eğer e-ticarette kendi sitenizi kuracaksanız kaliteli ve yetkin bir sunucu da kiralamanız gerekmektedir. Bu yüzden sunucu konusunda kesinlikle para harcamaktan kaçınmamalısınız. Ancak bu şekilde stabil çalışan bir site oluşturabilirsiniz.

E-Ticarette Başlıca Hukuki Sorunlar
E-ticaret Covid-19 virüsüyle beraber özellikle yaygınlaşmaya başlayan bir ticaret alanı olarak karşımıza çıkıyor. Yani son dönemlerde iş hayatında dijitalleşmek bir seçenek değil zorunluluk haline gelmeye başladı diyebiliriz. Ticarette dijitalleşmenin hızlı bir şekilde artması birçok ülkede e-ticaretin hukuksal yanının bazı yönlerden tam belirlenememesine yol açıyor. Bu durumda bazı e-ticaret riskleri ve sorunlarını yanı başında getirebiliyor. Çünkü e-ticarette müşteri ürünlere dokunamadığı, yakından göremediği ve satıcı ile yüz yüze konuşamadığı için özellikle başlangıçta güvensizlik üzerine kurulu bir düzen ortaya çıkıyor. Bundan dolayı satıcı taraf olarak bu durumda olabildiğince şeffaf bir düzen kurmanız gerekiyor. Hukuki sorunlardan kaçınabilmek için e-ticaret sitenizde belli başlı bilgilendirmeler ve metinler ekleyerek bu şeffaflığı ve güvenilirliği sağlamanız oldukça önemlidir. E-ticarette hukuki olarak başlıca bilmeniz gereken hususlar ve sitenize eklenmesi gereken bilgilendirme metinleri şu şekildedir:

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun
Bunun için bir kanunlar bütünü de diyebiliriz. Bu kanunlar e-ticaret geliştikçe yeni eklemelerin yapıldığı ve sürekli güncellenen kanunlar bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Fakat halen tam manasıyla yeni e-ticaret düzenine ayak uydurabilmiş kanunlar diyemeyiz.

Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Yönetmeliği
Bu yönetmelik sitenizde bilgilendirici olması ve şeffaflık yönünden bulundurmanız gereken metinlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği
Bu yönetmelik satışta satıcının ve alıcının yani her iki tarafında hukuki olarak haklarını koruyan bir yönetmeliktir. Bu yüzden satış işleminden önce ‘Mesafeli satış sözleşmesini kabul ediyor musunuz?’ kısmının eklemeniz zorunludur.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu
Bu kanunda sitede yine satışlardan önce alıcı kişinin kesinlikle görebileceği şekilde sitede bulunması gerekenler arasında. Nedeni ise e-ticaret sitelerinde üyelik açmaktan kart bilgilerine kadar alıcı tarafın birçok bilgi vermek zorunda olmasıdır. Bu kanun ile müşterilerinize bu verilerin herhangi bir şekilde sızdırılmayacağının hukuki yönden güvencesini vermiş oluyorsunuz.

Buradaki kanunlara ve yönetmeliklere e-ticarete atılmayı düşünen herkesin teknik taraflarıyla beraber bilmesi ve öğrenmesi gerekmektedir. Bu şekilde e-ticaret riskleri arasında bulunan hukuki risklerden daha uzak ve alıcılara güven veren bir site oluşturabilirsiniz.

E-Ticarette Sosyal Sorunlar ve Sitenizin Ön Plana Çıkmaması
E-ticaret riskleri arasında bulunanlardan biri de sosyal sorunlar yani sitenin yeterince fonksiyonel olmaması ve ön plana çıkamaması sorunudur. Eğer siteniz yeterince ön plana çıkmazsa alıcının gözüne de çarpmaz. Dolayısıyla istediğiniz satış oranlarını yakalayamayabilir ve iflasa kadar giden bir yola girebilirsiniz. Bu yüzden sitenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken pek çok etken vardır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sitenizin sunucularının sağlam olması gerekmektedir. Çünkü özellikle müşteri sitenizde belli bir sürenin üstünde vakit geçirmeden çıkıyorsa siteniz arama motorunda geri plana düşmeye başlar. Altyapısal sorunlarda müşterinin siteden çabuk çıkmasına sebep olan sorunların başında gelmektedir.
Sitenin dikkat çekici olması da müşterinin sitede daha uzun kalmasını ve alışveriş yapma olasılığını arttırabilir. Bu yüzden siteyi sattığınız ürünler, sitenin yapısal özellikleri ile daha dikkat çekici hale getirmelisiniz.
Sitenin ön plana çıkmasındaki belki de en önemli etmen sitenin SEO uyumlu olmasıdır. Sitenizde SEO uyumunu yakalamak için ürün hakkında kısımlarında ürünle ilgili temiz ve kesin bilgiler vermelisiniz. Bu bilgileri verirken anahtar kelimeler kullanmalısınız. Bunun yanında siteye özellikle sattığınız şeyler hakkında blog yazıları da ekleyebilir ve sitenin Google’da ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu konularda profesyonelleşmiş birçok firma bulunmaktadır. Bu tarz firmalardan yardım alarak sitenizde tam manasıyla SEO uyumunu yakalayabilirsiniz.
E-ticaret riskleri ve sorunlarının başında gelen bu faktörü verdiğimiz öncüllere uyarak atlatabilir ve müşterilerinizin dikkatini cezbeden kaliteli bir site oluşturabilirsiniz.

Sitenizin Yeterince Profesyonel ve Fonksiyonel Olmaması
Oluşturduğunuz sitenin yeterince fonksiyonel olması da e-ticarette dikkat edilmesi gerekenler arasında kendine yer buluyor.

Sitenin profesyonel bir imaj çizmesi,
Fonksiyonel özelliklere sahip olması sitede geçirilen vaktin artmasına ve bu sayede sitenin ön plana çıkmasını sağlayan faktörlerdendir.
Bu yüzden e-ticaret sitenizi oluştururken site oluşturma konusunda da kendini kanıtlamış yetkin firmalardan yardım almanız gerekebilir. Bu şekilde bir profesyonelin elinden çıkmış, sade ve çekici bir ara yüze sahip kaliteli bir site oluşturabilirsiniz. Elinizin altında bu şekilde bir site olması da bazı e-ticaret riskleri ve sorunlarından kaçınmanızı sağlayacaktır.

Sitenin profesyonel bir yapıda olması aynı zamanda müşterinin aradığı ürünlere kolay ulaşabilmesi demektir. Bu sayede hem müşteri memnuniyetini sağlamış olursunuz hem de satışlarınız dolaylı yoldan artmaya başlar. Yani sitenizin bu şekilde kaliteli temeller üzerine oturtulmuş olmasının birçok olumlu etkisi vardır.

Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Riskler ve Konular
E-ticaret riskleri arasında bahsettiklerimiz dışında birçok risk ve sorunda ortaya çıkabilir. Bu yüzden e-ticarete atılamadan önce hem maddi yönden hem de bilgi yönünden belli bir birikimle atılmalısınız. Özellikle maddi yönden kesinlikle elinizdekinin %100’ünü ortaya koymamalısınız. Karşılaşabileceğiniz çeşitli riskler ve sorunlar için belli bir bütçe ayırmalısınız.

E-ticaret sektörü, kesinlikle tecrübe ve deneyim istemektedir. Fakat bu demek değildir ki hiç araştırma yapmadan ve konuda bilgi sahibi olmadan bu konuya atılın. Kesinlikle öncesinde araştırmalı, öğrenmeli ve e-ticaretle ilgili belli bir bilgi birikimi ile bu işe başlamalısınız. Bu şekilde karşınıza çıkacak problemleri, riskleri, sorunları hem tecrübe etmiş olur hem de bilgi birikiminiz sayesinde en az hasarla atlatmış olursunuz.

Bayram Dikbaş
Dijital pazarlama uzmanı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.