DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
STERLIN 45,0841 0%
ALTIN 2.921,730,22
BIST %
BITCOIN 21377972,65%
Konya
23°

AÇIK

05:30

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’de bir ilk: Askıda ekmek uygulaması dijitalleşti
131 okunma

Türkiye’de bir ilk: Askıda ekmek uygulaması dijitalleşti

Türkiye'de bir ilk: Askıda ekmek uygulaması dijitalleşti

ABONE OL
Ağustos 12, 2023 17:38
Türkiye’de bir ilk: Askıda ekmek uygulaması dijitalleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya’da geliştirilerek dijital hale dönüştürülen askıda ekmek uygulaması, alan el ile veren el arasında köprü oluyor.

Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze kadar gelen askıda ekmek uygulaması, Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) Konya Şubesi’nin katkılarıyla “Ekmekcell” adıyla dijital hale getirildi. Ekmekcell uygulamasıyla hayırseverler dijital olarak anlaşmalı fırınlara dilediği kadar bağış yapabiliyor. Muhtarlıklar tarafından belirlenen gerçek ihtiyaç sahiplerine ise Ekmekcell kartları ismi, telefon numarası ve T.C. kimlik numarası tanımlanarak veriliyor. Ekmekcell kartı ile ihtiyaç sahibi, hanesinde bulunan kişi sayısına göre günlük ekmek ihtiyacını anlaşmalı 20 firmadan tanımlı kartıyla temassız bir şekilde karşılayabiliyor. Böylece Ekmekcell uygulamasıyla askıya ekmek asan kişinin ekmeğin ihtiyaç sahibine ulaşıp ulaşmadığı ile ilgili soru işaretleri ortadan kalkarken, askıdan ekmek alan ihtiyaç sahibinin de alışveriş sırasındaki rencide olma duygusunun önüne geçiliyor. Aynı zamanda fırın sahiplerinin de askıda ekmeği takibi kolaylaşıyor ve askıdan ekmek alan kişilerin gerçek ihtiyaç sahibi olup olmadığının bilinememesi, doğrulanamaması gibi sorunlara çözüm sunuluyor.aw006955-05.jpg
“Uygulama tüm suistimal alanlarını dijitalleşmeyle çözüyor ve kapatıyor”
GİV Konya Şubesi Başkan Yardımcısı İhsan P​​​​​​​olat, askıda ekmeğin Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze gelen, son dönemde unutulmuş bir uygulama olduğunu hatırlatarak, “Ekmekcell de bu uygulamanın hayata geçirilmiş ve dijitalleştirilmiş hali. Askıda ekmek ihtiyaç sahipleriyle varlıklı kişilerin, hayırseverlerin birbirlerini görmeden fırınların aracılık ettiği bir hayır mekanizması. İhtiyaç sahipleri, askıya asılan ekmekleri diledikleri zaman fırınlardan alabiliyorlardı. Fakat bunun birçok handikabı, çok da suiistimal alanı vardı. Biz GİV olarak bu fikri dijitalleştirmeyi d​​​​​​​eğerlendiren bir girişime iştirak etmeyi uygun bulduk. Ekmekten para kazanmak çok mümkün değil fakat bu sosyal bir girişim olarak değer bulabilirdi. Çünkü toplumda bir ihtiyaca hitap ediyor. Bu ihtiyacın temel motivasyonu yardımseverlik. Fakat yardımseverliğin de şeffaf yapılması gerekiyor ki büyüyebilsin. Ekmekcell tam olarak buradaki tüm suistimal alanlarını dijitalleşmeyle çözüyor ve kapatıyor. Veren el ile alan el arasındaki aracıların işini rahatlatıyor. Fırınlardaki suistimal noktalarını kapatıyor. Fırınların birçoğu Ekmekcell uygulamasıyla tedirginlik yaşadıkları aracılık durumundaki vebali ortadan kaldırıyor. Temelde fırınlar askıda ekmek uygulamasında takip etmek için bir personel bulundurmak zorunda, bunu takip etmek çok zor. Bu durum Ekmekcell uygulamasıyla artık dijitalleşen ve şeffaf bir mekanizma haline geliyor” dedi.
​​​​​​​aw006955-03.jpg​​​​​​​
“Vatandaşlarımız yurtdışından memleketine ekmek gönderebiliyor”
Vakıf olarak sosyal sorumluluk için uygulamayı ele aldıklarını ifade eden İhsan Polat, “Ekmekten para kazanmak mümkün değil. Dijital teknolojilerle sadece işleri kolaylaştırıyoruz. Ekmekcell’in güzel bir tarafı da coğrafyadan, mekandan bağımsız insanların bağış yapmasını sağlayabiliyor olması. Örneğin ilk 2 bağışçımızdan birisi Fransa’dan, diğeri Belçika’dan oldu. Vatandaşlarımız yurtdışından memleketine ekmek gönderebiliyor. Ekmekcell uygulaması büyüdükçe bütün kasabalara kadar yayılmasını ön​​​​​​​görüyoruz. Böylece bir gurbetçi Fransa’da evinde otururken memleketindeki ihtiyaç sahibine ekmek bağışlayabilecek. Bunu dijital bir ortamda şeffaf bir şekilde ekmeğin hedeflediği kişiye ulaştığından emin olarak yapacak. Ekmekcell uygulamasının merhem olduğu yaralardan bir tanesi de ihtiyaç sahibinin ekmeği alırken yaşadığı mahcubiyet duygusu, rencide olma duygusunu yok ediyor olması. Çünkü Ekmekcell kartını göstermeden herhangi bir müşteri gibi ekmeğini isteyip kasada okutup geçebildiği için ihtiyaç sahibinin rencide olması, aynı zamanda fırın sahibinin de ilgili kişiyi tanıma mecburiyeti ve vebalinin ortadan kaldırılmasıyla Ekmekcell yüzde 100 şeffaf bir mekanizma haline geliyor. Birçok yaraya da merhem oluyor” şeklinde konuştu.
Ekmekcell Genel Müdürü Tevfi​​​​​​​k Serkan Gümüş ise, “Ekmekcell uygulamasında askıya bırakılan ekmekler fırınlara bırakmış olduğumuz özel cihazlara yükleniyor. Bu cihazı fırına bıraktığımız anda içindeki ekmek sayısına göre ihtiyaç sahipleri Ekmekcell dijital kartıyla alışveriş yapabiliyor. Bu dijital karta muhtarlıklar aracılığıyla ihtiyaç sahibi kişiler belirlenip tanımlanıyor. Kart temassız bir şekilde kullanılarak ‘askıda ekmek var mı’ sorusunu iptal ederek direkt ihtiyaç sahibi ekmeğini alıp evine gidebilecek” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.