”HANS’IN KISKANDIGI HASAN” Ekonomist Yaşar Akkuş yazdı.

''HANS’IN KISKANDIGI HASAN'' Ekonomist Yaşar Akkuş yazdı.

Yazı bana ait olsa da bu yazının başlığında ki söz bana ait değil bunu baştan belirteyim ki ilerideki zamanlarda kes yapıştır yapılıp böyle demişsin diye karsımıza çıkmasın. Ne demişler söz ağızdan çıkana kadar senin esirindir çıktıktan sonra sen onun esirisin.

Ülkemizde pazarla marketle uğraşıp günah keçisi arayınca kadar, fabrika ile tarla ile uğraşsaydık. Çiftçi ne yapıyor neyi doğru neyi yanlış yapıyor, sanayide hammadde eksiği ve tedariki hangi aşamada bunlarla ilgilenseydik çiftçinin derdine derman olaması gereken Tarım Kredi kooperatifi çiftçiye ulaşmak yerine nihai tüketiciye emri vaki ürünler sunmak zorunda kalmazdı. Keşke söylendiği gibi yüzde 30 Lara varan indirimler veya Ürünler markette olmaması da orasıda farklı bir konu artık. Biz neden indirimlerle yaşamaya muhtaç edildik.

Tanzim satışlara varlık kuyruğu diyen bir güruh vardı toplum olarak alkışlamış uzaya 4 şeritli yol yapacağı söyleyenlerine inanmış 2023 te bedava doğalgaz kullanacağını ikna edilmiş bir topluma Almanya’daki hansı anlatamazsın. Suyu dışarıdan almıyoruz neden suya para veriyoruz sorusunun cevabi henüz alınamadı.

Nas var faiz indireceğiz dediler ( hukuk un olmadığı ülkelerde ekonomiler ve yatırımcılar kırılgan ve ürkektir) tabii beklenti imkansızdı ama faizleri sıfırlanmasıydı çünkü dinimize göre faizin her türlüsü haramdı ve rakamsal ya da oransal sınırı yoktu.

Baktık ki politika faizi indi Merkez bankası bankalara yüzde 14 lerde faizle para veriyor Hasan bankadan kredi çekmeye gittiğinde ödediği faiz oranı yüzde 20 iken yüzde 30 Lara çıkıyor ama Hans Hasanı kıskanıyor.

Volkswagen ülkelerde gelmekten vaz geçiyor Honda fabrikayı kapatıp gidiyor... Hasan bunları düşünmüyor görmüyor Hans in onu kıskandığını biliyor.

Söyle bakalım Hasan IMF ye borç verecek durumdaki bir ülke idik nasıl borç alacak duruma geldik buda yalan değildir sanırım.

Bundan faizleri artıralım uçacağız anlamı çıkmasın,  fakat piyasanın dinamikleri ile zıtlaşmanın bedelinin ülkeye verdiği zararı ve halkın ödediği faturayı görmek Hasan.

Pandemi  var tüm dünya bundan etkilendi gibi söylemleri ekonomi kabul etmez hak kabul etmez nas kabul etmez..

En fazla enflasyon olan ülkeler…  kimlerle yarışır haldeyiz…

SıraÜlkeTÜFE(%)
1 Venezuela5000.0
2 Lübnan224.0
3 Sudan195.0
4 Zimbabve92.0
5 Türkiye73.5
6 Surinam54.0
7 Arjantin50.0
8 Yemen40.0
9 İran39.0
10 Etiyopya25.0

....   ...................       .......

48     Almanya           7,6

Not: Liste, IMF ve Dünya Bankası enflasyon verilerine göre sıralanmıştır.

Ekonomide bir yol almak istiyorsak hukuk sistemi bağımsız olacak güven olacak daha sonra üretim faktörlerinin bir araya getirebilelim,

Ülke olarak sorunları kabul etmeliyiz ki çözülebilsin ya da Hasan gibi kendimizi avuturuz.

Hasan a bizim doymak ile yaşamak arasındaki farkı anlatabilmemiz gerekir, doğada yaşayan her canlı doyuyor burada sıkıntı yok ama insanca yaşamak diğer canlılardan farkımızdır.

Hans Türkiye ye geldi 18 tl den 1000 Euro bozdurdu 3 gün konakladı yedi içti eğlendi 2000 tl ödedi giderken de kalan parasına 16 tl den 1000 Euro aldı ve gitti. Hasan mı çarşıda bedava tuvalet arıyor.

Yaşar AKKUŞ

MALİ MÜŞAVİR