”TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNER Mİ?” Ekonomist Batuhan TIRTAR Yazdı.

''TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNER Mİ?'' Ekonomist Batuhan TIRTAR Yazdı.

Sıradan zamanlarda aylık, hatta yıllık dönemlerde yaşanan gelişmeler ülkemizde son zamanlarda çok kısa aralıklarla yaşanmaya başladığını son günlerde, sık sık dile getiririm. Siyasi, ekonomik ve diğer gelişmelerin gündemde yer alması ve diğer gelişmeleri eskide bırakma hızı baş döndürüyor. Tüm bu gelişmelerden en çok benim ilgimi çeken ise bazı ülkelerden Türkiye’ye gelen ve geleceği rivayet edilen sıcak para oldu. Konuya girmişken başta belirteyim benim için hangi ülkeden para gelmiş, kaç para gelmiş?

Gibi soruların ve yanıtlarının hiç önemi yok. Hatta sıcak paranın gelişi de sevindirici. Ancak benim için önemli olan sorular şunlar: ''sıcak para finansal piyasalarda mı kalacak yoksa reel piyasalara da geçiş yapacak mı, mevzu bahis sıcak para ile sıfırdan fabrika, üretim tesisi ve diğer teknoloji transferi sağlanacak yatırımlar ülkemize kazandırılacak mı, istihdam artışı sağlanacak mı, işsizliğe çözüm olacak mı,'' tüm bu soruların cevabı yazının başlığı olan TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNER Mİ? Sorusunun da cevabı olacaktır.    

Dünyada enerji piyasalarının, gıda piyasalarının, tüm bu piyasalarla entegre olan lojistik piyasasının durumları malum iken yaklaşan sert kışa hazır mıyız?

Domatesin kilosunun enerji ve diğer maliyetlerden dolayı 50 lirayı bulabileceği yönündeki ki bir yetkilinin yaptığı açıklama durumun hassasiyetini açıklamıyor mu? Dikkat edin mevzu tatil ya da diğer lüks tüketimi içeren bir konu değil temel gıda maddesi. Benzer açıklamaları diğer gıda üreticilerinden de son zamanlarda sıklıkla duymaktayız. Çözüm olarak ithalat seçeneği gibi neo-libaral politikaları sunan arkadaşlara yukarda da sorduğum gibi TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNER Mİ? Sorusunu tekrar yöneltmek isterim.

Bence durum gayet net. Acil olarak halkın ekonomisini düşünecek adımlar atılmalı, popularist politikalar terk edilmeli. Ekonomik olarak can çekişen alt ve orta sınıf (ki kaldıysa) desteklenmelidir.                                                                  

Ekonomist, İşletmeci Batuhan TIRTAR