” Hoşbulduk KONYA” Ömer ÇATALTEPE Yazdı.

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre gazete; politika, ekonomi, kültür ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için yorumlu veya yorumsuz, her gün veya belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayındır.

        Gazetenin önemi sadece sözlükteki anlamında da olduğu gibi halka haber ve bilgi vermesi değil. Doğru ve güvenilir olması da çok önemli. Çünkü gazete aynı zamanda halkı bir konu ve görüşe yönlendirme gücü de taşır. Gazete sayesinde istediğiniz bir konuda kamuoyu da oluşturabilirsiniz.

         Gazete sayesinde bir konuda toplumu olumlu ya da olumsuz yönlendirmeyi çok daha kolay yapabilirsiniz. Tıpkı Milli Mücadele yıllarında olduğu gibi… O yıllarda da iki grup gazete vardı. Milli Mücadele’nin yanında olanlar ve Milli Mücadele’nin karşısında olanlar.

       Mücadelenin karşısında olanlar Mustafa Kemal ve arkadaşları hakkında vatan hainliği yaptıklarına varıncaya kadar karalayıcı haberler yapabiliyorlardı. Hatta dönemin müftüsü Dürrizade’nin fetvasına gazetelerinde yer verebiliyorlardı. Böylece gazete, halkı Milli Mücadele için hayatlarını ortaya koyan Mustafa Kemal ve arkadaşlarını halkın gözünde padişaha karşı gelen, vatan haini kişiler olarak gösteriyordu.

        Milli Mücadelenin yanında olan gazetelerse gizli gizli ve büyük bir baskı altında, halka Milli Mücadeleyi ve Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yanında olmaya çağırıyor, onların başarılarından haber veriyorlardı. Bu gazeteler sayesinde halkın Milli Mücadele’ye destek vermesi, halkın örgütlenmesi sağlanıyordu.

           İşte, görüldüğü gibi ortada iki grup gazete var. İki gazete de halka haber veriyor, iki gazete de halkı belirli bir yönde etkilemeye çalışıyor.

           Şimdi tek amacı, insanların Konya’da olup bitenleri objektif bir şekilde okuyup öğrenmesini sağlamak olan yeni bir gazete Konya’mızda yayın hayatına başlıyor.

          Güzel haberlerde buluşmak dileği ile hoşça kalın.

Gazeteci Yazar Ömer ÇATALTEPE