Merhaba sevgili okurlar
Ben Mehmet Tekin bundan sonra Konya’mızın özgür sesi Konya Objektif gazetemizde bende sizlerle olacağım. Öncelikle yazıma kendimi tanıtmakla başlamak istiyorum Konya’da 20 yıldır bilişim sektörüne faaliyet gösteren Tekin Teknoloji firmasının sahibiyim Bende Alanımla ilgili sizlere dilim döndüğünce bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. İlkyazımızın konusu olarakta ikinci el bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz bununla ilgi bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere ikinci El elektronik ürünler tamimiyle sürpriz ürünlerdir, 20 yıldır bu işle uğraşmama rağmen benimde hata yaptığım konular oluyor ve olmakta. Sobanın sıcak olduğunu öğrenmek için elimizi yakmamamıza gerek olduğunu düşünmüyorum işte ben ve diğer değerli yazarlar sizlere tecrübelerimiz aktaracağız Kısaca konumuza başlayalım;
İlk olarak ikinci el bir bilgisayar alırken şayet elektronik eşyalardan anlamıyor isek mutlaka tanıdığımız bir teknik servisten ücreti mukabilinde destek almanızı tavsiye ediyorum. Diyelim ki benim firmama alacağınız ürünle geldiniz ve ürünü kontrol etmemi rica ettiniz;
Süreci şu şekilde işleyecektir. İkinci el ürünler genel olarak 2 ye ayırabiliriz bunlar
1 Yenilenmiş ürün
2 İkinci el olarak kullanılmış ve satılığa çıkarılan ürünler
Yenilenmiş Ürün
Bu ürünler ikinci el piyasasında güvenle alınabilecekler sırasında ilk sırada gelmektedir. Çünkü bu ürünler belli firmalar tarafında satın alınan ve sonrasında gelişmiş bir teknik servis ve parça ağına sahip olan firmalar tarafından, kurumlar ve veya şahıslardan alınana ve tüm eksikleri giderilerek piyasa sürülen 3 ay firma garantisi altında olan ürünlerdir. Genellikle en az sorun yaşanılan ve sıkıntısı en az olan ürünlerdir.
Diğer kısımda ise ikinci el olarak başkası tarafında kullanılan ve satılan ürünlerdir. Bunlar tamamen kapalı kutudur ve ne ile karşılaşacağınız tahmin edemezsiniz.
Örneğin ilk olarak sizi bekleyen sıkıntı alakart da olan sorunlar ya da tamiratlar olabilir bunların genellikle geri dönüşü ve onarımı zor olan ve maliyeti yüksek operasyonlardır.
İkinci olarak cihazdaki ekranın sağlamlığı kontrol edilmelidir, burada ölü piksel ya da ekran arızaları dikkatlice incelenip gerekli testler yapılmalı ve sonrasında karar verilmelidir.
En son olarak da bilgisayar bileşenleri dediğimiz RAM, SSD, HDD, batarya, ekran kartı ve işlemci kontrolleri yapılmalıdır.
Batarya kontrolü notebooklarda yer alan pillerin belli bir şarj/deşarj ömürleri vardır. Genellikle batarya arızası olarak ölmüş celler değil şarj sayısı tükenmiş batarya devreleri çıkar. Bu seple olan arızaların çözümü ise mümkün olamamaktadır çünkü batarların içince şarj düzenlemesi yapan ve şarj sayısını turan bir devredir. Ve buna müdahale yapılamamaktadır bu nedenle batarya değişimi tek yoldur. Diğer bir durum ise bataryanın içindeki cellerin arızalanması durumudur bu arıza bozulan celin değiştirilmesi ile kısmen düzelebilmektedir.
HDD/SSD kontrolü ise bu cihazın depolama birimi kontrolü anlamına gelmektedir. Cihazdaki HDD içinde diskler ve hareketli parçaların olduğu bir parçadır bunların yazma ve okuma hızları oldukça düşüktür ve harekete ve darbeye son derece hassastır sağlık durumları ölçülebilir. SSD ise yeni model disklerdir bunlar flash bellek mantığın hafıza hücrelerinde imal edilen içinde hareketli bir aksam olmayan donanımlardır. HHD ye göre 10 kat daha hızlı ve stabil çalışır uzun ömürlüdür. Bunların belirli yazma ve okuma ömürleri vardır.
HDD / SSD Disklerin kontrolü belirli programlar ile tamamen test edilebilir ve ölçülebilir.
RAM ler ise bilgisayarın geçici bellek değimiz kısımlarıdır ve bunlar sadece cihaz enerjilendiği zaman çalışır. Bunlar ilgili bir sorun ile karşılaştığınızda genellikle mavi ekran hatası dediğimiz memory crash hatası olarak görülür yine bunun test programları ile durumu ölçmek mümkündür.
İşlemci ise birçok yeni bilgisayarda ana karta gömülü olarak gelir ve her hangi bir hata durumda tamiratı oldukça güç ve maliyetlidir. Aldığınız bilgisayar çalışıyor ise muhtemelen işlemciniz sağlamdır ama bununla ilgi de test programları mevcuttur.
Ekran kartı genellikle arızaların büyük kısmı burada görülür. Yine notebooklarda ana karta gömülü olarak gelir ve tamiratı zor ve maliyetlidir ekran kartı arızaları cihazlarda genellikle kapanma ya da bilgisayarın açılıp ekranda hiç bir görüntü gelmeme ile belirti verir.
Bu tür sorunların çözümü ekran kartı tamiri ya da ekran kartı devre dışı etme ile çözülebilmektedir buda bazı modeller için geçerli bir çözümdür.
Aslında tamamen teknik bir yazı oldu sanırım ama teknik bir konuyu ancak bu şekilde izah etmek mümkün.
Genellikle ikinci el ürünlerde güven esaslı bir ticaret olmalıdır. Bir esnaftan aldığınız ürünlerde ise bir muhatabınız olur ve sonrasında çözüm için elinizde bir ihtimaliniz vardır. Fakat sosyal platformdan veya internet üzerinden alacağınız ürünlerde ise alırsınız ve sonrasında muhatabınız olmaz ve en can sıkıcı olanı ise çalıntı ürün çıkması. Evet, sizleri bekleyen en can sıkıcı ihtimal ise budur çünkü çalıntı ürünler esnaflara getirilmiyor sosyal platformlarda elde çıkarılmaya çalışılıyor, nedeni ise iş merkezlerinde ki ya da mağazadaki güvenlik kamerası ve ikinci el ürünlerde kaymakamlığı zorunlu tuttuğu ikinci el formu adındaki resmi belgeyi doldurmak zorunda olmalarıdır. Bu ise Çalıntı malı satanlar için ciddi bir risk ve sonrasında ise hukuki sürecin başlatılması anlamına gelmektedir. Fakat netten alınan cihazlar da böyle bir durum söz konusu değildir. Alıcı ve satıcı birbirini tanımaz ürün ve para transferinde herhangi bir belge olmaz ve yasal bir dayanağı yoktur. Şimdi burada banka yolu ile göndeririz dediğiniz duyar gibiyim, öyle bile olsa mahkeme sürecinde “bana borcu vardı onu ödedi” dediğini düşünün. Çalan içinde alan içinde işler tamamen sarpasarması olasıdır. Ve tüm bunların yanında mahkemede size mağdur gözüyle bakılmasından önce iş ortağı gözüyle bakılacağını ve kendinizi aklamak zorunda kalacağınızı da hatırlatmak isterim. Ezcümle ikinci el ticaretinde dikkatli olmak alınan ürünün sorunsuz ve temiz olması alıcının da mesuliyeti altında olduğunu ve tüm bunların olmasının önündeki tek adımın “hala satılık mı ” mesajına bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Ve dahi hiçbir problem çıkmasa da birinin hakkına girmiş olma ihtimalide cabası
Yazıma son verirken umarım bir nebze faydalanabileceğiniz ve vakit ayırdığınıza değecek mini bir kılavuz olması dileğimle tekin ticaretlerde görüşmek üzere esen kalın.
Mehmet Tekin
EKONOMİ
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce