”Göbekli Tepe” Ekonomist Mustafa Kanıcı yazdı.
145 okunma

”Göbekli Tepe” Ekonomist Mustafa Kanıcı yazdı.

''Göbekli Tepe'' Ekonomist Mustafa Kanıcı yazdı.

ABONE OL
Haziran 17, 2022 13:53
”Göbekli Tepe” Ekonomist Mustafa Kanıcı yazdı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

    Sayın Okurlar,

Sizlere Göbekli Tepe’den biraz bahsetmek istiyorum

Göbekli tepenin bulunması aslında 1983 yılında olmuştur. O tarihte Urfalı bir çiftçi olan Mahmut yıldız çiftçilik yaptığı bölgede bir taş bulmuştur. Bu taşın insan eliyle yapılmış olduğunu fark edip, değerlendirilmesi için Urfa müzesine götürmüştür. Müze yetkilileri taşın önemsiz olduğunu düşünüp müzenin deposuna kaldırmışlardır. Ancak bu olaydan on yıl sonra alman bir arkeolog olan Klaus Schmidt araştırmalarına başlayıp taşın bulunduğu bölgede kazılar yapınca, ortaya dünyanın insan eli ile yapılmış en eski karmaşık yapısı olan şimdiki adıyla bilinen göbekli tepe ortaya çıkmaya başlar.

     İşin daha öncede tuhaf detayları bulunmaktadır.1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden bir grup arkeolog bugünkü göbekli tepenin bulunduğu bölgede yüzey araştırmalarında bulunmuşlardır. Bu araştırmalar sonucu bölgenin, neolitik döneme ait olduğu raporlanmıştır. Ancak herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Göbekli tepede bulunan eserler 10.000 ila 12.000 yıl öncesine ait olduğunu yetkililer tarafından bildirilmektedir. Bulunan eserler bu dönemde, taşların yeni yontulmaya başladığını göstermektedir. Daha önce Mısırda bulunan gizemli Giza piramitlerinden bile 7500 yıl öncesini aydınlatmaktadır Göbekli Tepe.

     Göbekli tepe ile ilgili çok sayıda yerli ve yabancı makale, belgesel ve kaynak bulunmaktadır, bunlardan faydalanmanızı tavsiye ederim.

     Buradan şu karşılaştırmayı yapmayı istiyorum. İnsanımızın ekonomik ve politik sebeplerden dolayı öncelikleri farklılaşmıştır. Geçimini nasıl yapmayı düşünmekten ve karnını doyurmak için fazla mesaili çalışmaktan, tüm zamanını iş güç olan insanımız okuyamaz, düşünemez hatta monotonlaşan zamlara yetişmeye çalışmaktan idrak edemez bir hale gelmiştir. Dünyayı okumaktan aciz bir takım insanlar, bizlerinde dünya ile olan entegrasyonunu kesmek istiyorlar. Böylelikle mecazi bir deyim ile gemilerini yüzdürmeye devam edeceklerini düşünüyorlar.

     Ancak bu şekilde olan durumun önüne geçmek için yenilikçi düşünmek için “AZ KALDI” demeliyiz.

    Son cümle olarak dünya ile entegre olmalıyız. Modernite denilen akım ile barışık olmalıyız. Velev ki bunları başaramaz isek cahil ve göbekli gruplar bizleri öyle bir tepelerler ki bizlerde izlemek zorunda kalırız.

   Saygı ve Sevgilerimle.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r