”MİLLETİN EFENDİSİ” Av. Ahmet Tamer yazdı.
304 okunma

”MİLLETİN EFENDİSİ” Av. Ahmet Tamer yazdı.

''MİLLETİN EFENDİSİ'' Av. Ahmet Tamer yazdı.

ABONE OL
Haziran 30, 2022 09:25
”MİLLETİN EFENDİSİ” Av. Ahmet Tamer yazdı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyetin kuruluşunda ‘Köylü milletin efendisi’ idi. Aradan bir asıra yakın zaman geçti; bugün gerçekten de köylü halen milletin efendisi ama iktidar kanadından bakınca hiç de öyle görünmüyor. Tek geçim kaynağı hayvancılık ve çiftçilik olan köylülerimize baktığımızda, ilaç, gübre, tohum, mazot, yem, tarım alet ve ekipmanları ve sulamada kullanılan elektrik ve diğer girdi maliyetlerinin ateş pahası olduğu nazara alınınca köylünün de diğer yurttaşlar gibi ne kadar da zor durumda olduğu ortada.

Gıda krizinin kapıda olduğu bu günlerde, dünyanın bütün ülkelerinde tarıma stratejik ayrı bir önem verilir iken iktidarın tarıma yaptığı ihanet ise içler acısı. Daha düne kadar sadece çiftçinin sorunu gibi algılanan bu durum uzun yıllardır başıboş bırakılmışlığın yarattığı sorunlarlar ve son dönemlerde hızla artan gıda fiyatları ve enflasyon sonucunda gıdaya erişimin zorlaşması nedeniyle herkesin evindeki ilk sorun olmuş durumda.

 Son olarak şekere yapılan %67 oranına zam ve son bir yılda fiyatı 6 - 7 kat artan şeker her evin sorunu değil mi?
Bu sorunu döviz kurunun artmasına  ya da dünyadaki gıda ve enflasyon krizine bağlayarak kenara çekilmeye çalışan iktidar o kadar da masum mu?

-2001 yılında çıkarılan yasa ile şeker üreticilerine sınırlı üretim kotasını kim getirdi?

  • Onca şeker fabrikasını kim özelleştirdi?
  • Şeker ithalatı hangi iktidar döneminde 70 kattan fazla artı?
    -Ekilen ve dikilen arazi miktarı kimin döneminde %15 azaldı?
    -Ülkede ekilmeyen araziler varken hangi hükümet Sudan’dan, Nijerya’dan tarım arazisi kiraladı? Hangi iktidar, yabancı ülkelerde pamuk ekmeyi hedefleyip ucuz pamuk üreterek ülkesine sokmayı ve kendi çiftçisine rakip olmayı hayal etti?
    -Tarım Bağ-Kur’lusu çiftçi sayısı hangi iktidar döneminde yarı yarıya azaldı?
    -Bu dünyada hangi ülkede hangi iktidar kendi çıkardığı kanuna önce kendisi uymadı? Milli gelirin en az %1’i tarıma harcanmak üzere ayrılacak deyip bir kez bile bu kanuna uymayan eyyyyy muktedirler, hesaplayanlar hesaplamış çiftçiye 200 milyardan fazla borcunuz varrrr!!! Eski para ile 200 katrilyon… Emin olun daha niceleri var yaz yaz bitmez ama bunların iş bilmezlikleri biter mi????
    Aklı evvel bir Akparti’li vekil de çıkmış tarım yönetiminin özel sektöre devredilmesi gerektiğini söyleyerek “Artık tarımda da özel sektörü devreye sokacağız. Öyle teorik konuşmalarla kooperatiflerle olmaz bu” ifadelerini kullanmış. Sanki ülkeyi 20 yıldır bunlar yönetmiyor dostlar bu nasıl bir iş bilmezlik. Madem tarımı, özel sektörün kurtaracağına inanıyorsun neredeydi aklın 20 yıldır mübarekkkk.. Bunun adı en amiyane tabiri ile iş bilmezliktir, beceriksizliktir, yönetememektir. YÖNETEMİYORSUNUZ… Biter mi bunlarda hikaye, Konya’da kepek yokluğundan şikayet eden bir çiftçiye seneye çok kepek ekme talimatı veren Tarım Bakanımızın yerine yeni gelen bakanda ekilmeyen arazilerin kullanım hakkını çiftçinin elinden alıp başka kimselere kiralamayı düşündüklerini zikretmiş. Bir çiftçiyi birbirine düşürmediğiniz kalmıştı!!! Yahu çiftçi perişan, çiftçi bitmiş, çiftçi kan ağlıyor, iki traktör lastiği olmuş 10.000TL, bir depo mazot olmuş 3000TL, bir dönüm çift sürme bedeli olmuş 200- 300TL… Sen çiftçinin arazisini kamu gücüyle elinden alıp kiralayacağına bu çiftçiyi tekrar tarıma nasıl kazandırırım diye bir kafa yorsana.
    -Mesala kur korumalı mevduat sisteminde zengin ettiğiniz para babalarını, garantili geçiş ücretleriyle ihya ettiğiniz müteahhitleri düşündüğünüz kadar çiftçiyi de bir düşünebiliyor musun?
    -Mesela eyyyy çiftçim sen yeterki ek, zarar edersen zararını ben karşılayacağım ortalama mahsül garantili devlet desteğiyle üretim yap diyebiliyor musun???
    -Mesela karşılıksız destekleri artırabiliyor musun???
    -Mesela 2006 yılından beri tarıma ayırmak zorunda olduğun ancak ayırmadığın toplamda eski para ile iki yüz katrilyondan fazlasını tarıma ayırabiliyor musun???

Öz cümle ve nihayet; Güzel ve güneşli günlerin pekde uzak olmadığı düşüncesi ile Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nden gelsin;

Hak, şerleri hayr eyler,

Zannetmeki gayr eyler,

Ârif ânı seyr eyler,

Mevlâ görelim neyler,

Neylerse, güzel eyler…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r