Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), geçtiğimiz ay dünyada ‘en sıcak mart ayının’ yaşandığını, deniz yüzeyi sıcaklıklarının da yeni bir “şok edici” seviyeye ulaştığını açıkladı.
Copernicus’tan yapılan açıklamada, geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığının 14,14 derece ölçüldüğü belirtildi.
C3S, sanayi öncesi dönem için referans gösterilen 1850-1900 yılları arasındaki mart ayları ortalama sıcaklıklarından 2023 Mart ayının 1,68 santigrat derece daha sıcak olduğunu tespit etti.
Açıklamada, bu ölçümün ocak için 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece, 2020’de kaydedilen bir önceki en sıcak mart ayının da 0,10 derece üzerinde olduğu aktarıldı.
Mart ayının arka arkaya rekor sıcaklıklara ulaşılan 10. ay olduğunu belirten İklim Değişikliği Servisi, “şimdiye kadarki en sıcak” ayların Haziran 2023’ten beri devam ettiğini vurguladı.
“Denizlerdeki ısınma fırtınaların habercisi”
C3S direktör yardımcısı Samantha Burgess AFP’ye verdiği demeçte, denizlerdeki durumun karadan daha “az şok edici” olmadığını belirterek şubat ayının ardından mart ayında da küresel okyanus yüzey sıcaklığı rekorunun kırıldığını ifade etti.
Bu rekorun “inanılmaz derecede sıra dışı” olduğunu da sözlerine ekleyen Burgess, ısınan okyanusların atmosfere daha fazla nem salmasından dolayı şiddetli rüzgarlar ve kuvvetli yağmurlar gibi giderek düzensizleşen hava koşullarının artışını sürdürmesinin “kuvvetle muhtemel” olduğunu vurguladı.
Rusya’nın son yılların en kötü sel felaketiyle sarsılması ve Avustralya, Brezilya ile Fransa’nın bazı bölgelerinin olağanüstü yağışlı bir mart ayı geçirmesinde bu durumun rol oynadığı düşünülüyor.
GÜNDEM
19 saat önceGÜNDEM
19 saat önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önce