Türkiye’nin tarım başkenti Konya’da ürünün üreticiden 10 ila 11 liraya çıkıyor ancak aynı ürünün vatandaşın sofrasına 300 liraya gelmesi hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur ediyor
konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, tarımdaki plansızlık sorunlarına dikkat çekerek üreticinin maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını, aracıların ise fiyatları artırarak gıda enflasyonunu büyüttüğünü belirtti. Kavuneker, üretim planlaması yapılmadığı sürece hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olmaya devam edeceğini vurguladı.
Tarımdaki problemlerin plansız tarımdan medyana geldiğini söyleyen Kavuneker, Türkiye’de planlı tarım olmadığını belirterek, “Çiftçinin ne ektiğinden, ne de biçtiğinden haberi yok. Çiftçiler bir sene önce hangi ürün para ettiyse o ürüne yöneliyor. Mesela geçtiğimiz sene karpuz üreticilerin yüzünü güldürdü, bu sebepten ötürü pek çok üretici karpuz yetiştirdi. Çiftçilerin çok fazla karpuz yetiştirdiğini gören aracılar ise nasıl olsa piyasadan istediğim fiyatta bulurum diyerek maliyetlerin altında fiyatlar verdi. Sonuç olarak üretici maliyetinin çok altına karpuzunu bir buçuk liradan satmaya mecbur hale geldi” diye konuştu.
Üretim planlamasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Kavuneker, üreticiyle tüketici arasındaki aracıların fiyatı yükselttiğinin altını çizerek, “Üreticinin doğrudan ürününü piyasada satabiliyor olması lazım. Bunun için de Belediyelerin bu sürece dahil olması gerekiyor” dedi. Kavuneken, ürünün çiftçinin elinden çıktıktan sonra çok defa el değiştirdiğini bunun fiyatları arttırarak gıda enflasyonunu büyüttüğünü belirterek, “ Ürünü üreticiden tüketiciye direkt ulaştırmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Çiftçinin bir ürün diktiğinde bir yıl öncesinde kaç para kazanacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Kavuneker, “ Verim Allah’a kalmış bir şey. Ona inancım sonsuz. Ama benim ürün satacağımda fiyatını öncesinde bilmem lazım. Buğday ektiysen bana diyecek ki senin buğdayını bu sene on liradan alacağım. Yani üretici buğday ektiyse buğdaydan domates ektiyse domatesten kaç para kazanacağını bilecek. Aynı zamanda bir yıl içerisinde mazot, gübre gibi harcamalar arılığında TEFE TÜFE karşılığında zam yapabileceğim ürünüme” diye ifade etti.
“Tüketici de mağdur üretici de”
Piyasadaki ürünlerin pahalı olması sebebiyle tüketiminin azaldığını ifade eden Kavuneker, ürünün üreticiden 10 liraya 11 liraya çıktığını ancak aynı ürünün vatandaşın sofrasına 30 liraya girdiğini söyledi. Teşviklerin sanayiciye gittiğini ifade eden Kavuneker, “ Tüketici de mağdur, üretici de burada sadece sanayici memnun kalıyor. Üreticiden, tüketiciye kadar olan bütün zinciri halkasındaki insanları memnun etmek gerekir. “ ifadelerini kullandı.
EKONOMİ
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
4 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.