”TOPLAYICILIKTAN KOLEKSİYONERLİĞE”  Filatelist Saadettin KAYSERİLİOĞLU Yazdı.
181 okunma

”TOPLAYICILIKTAN KOLEKSİYONERLİĞE”  Filatelist Saadettin KAYSERİLİOĞLU Yazdı.

''TOPLAYICILIKTAN KOLEKSİYONERLİĞE'' Filatelist Saadettin KAYSERİLİOĞLU Yazdı.

ABONE OL
Nisan 3, 2022 18:39
”TOPLAYICILIKTAN KOLEKSİYONERLİĞE”  Filatelist Saadettin KAYSERİLİOĞLU Yazdı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hepimiz: hayatımızın bir döneminde, ister aile yadigarı, isterse gözümüzü gönlümüzü okşayan bir takım eşyaları, kendimizce saklayıp, koruyup; Önem atfetmişizdir.

Saklanan aile fotoğrafları, gezilen yerlerin, gidilen konserlerin biletleri, alınmış olan hatıra eşyalar; Pek çok koyu sohbetin başlangıç noktası, yalnızlığımızın ise eşsiz yoldaşları, ruhsal rehabilitasyon sığınakları rolünü üstlenmiştir.

Hangi konun ve malzemenin koleksiyoneri olursanız olun; Ortak nokta TOPLAYICILIKTIR.

Peki her toplayıcı koleksiyonermidir? Her toplanılan malzemeler topluluğu koleksiyonmudur? Koleksiyon çeşitleri nelerdir? Koleksiyon yapmanın bireye, topluma ve devlete olan katkıları nelerdir?

Koleksiyonerliğin sonu nedir? En üst düzey koleksiyon mekanları nerelerdir? Ana soru başlıkları olmak üzere pek çok soruya ve konulara bana ayrılan bu köşede sizlerinde sorularıyla cevaplar vereceğim.

Ama asla ve asla şu pul, bu para, felanca eski eser kaç para eder sorularının cevabını benden alamayacaksınız. Belki ilgilisine yönlendirebilirim. Burada bulunma amacım her insanın içinde var olan saklama dürtüsünü bilinçli koleksiyonerlik ile buluşturmaktır.

Demans/Alzheimer günümüzde pek çok nedene bağlı olarak Yaş ortalamasının da artmasıyla sık karşılaşılan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Konun uzmanı hekimlerimizin affına sığınarak kıymetli okurlarımıza: Had safhadaki Unutkanlık, zaman ve mekan kavramlarını yitirmek diyerek özetliyorum. Sosyolojik Alzheimerin sebebi geçmiş ile bağlarını kopartmak, mevcut durumunu konumlandıramamak ve geleceğe ait en ufak bir öngörünün olmamasıdır. İlacı ise BİLİNÇLİ KOLEKSİYONERLİKTİR.

Yazma eserler Ana Koleksiyon başlığı altında Kitap Toplayan bir koleksiyonerin malzeme ve bilgi birikimi Ciltçilik Sanatından, Tezhip ve Minyatür Sanatına, kitapların içeriği ile Edebiyattan, Dini ve felsefi konular başta olmak üzere günümüze taşıyacaktır. Günümüzdeki konun uzmanlarına ispat noktası oluşturacaktır.

Etnografik Eserler Ana Koleksiyon Başlığı altında toplanılan Kıyafetler, gündelik eşyalar, Nümizmatik sahasında toplanmış olan sikke, banknot, madalya ve rozetler, Filateli sahasında oluşan posta tarihi ve tematik koleksiyonlar eşsiz bilgi hazineleridir. Kimler içinmi? Sıkı durun lütfen; Bir film hazırlıyacaksınız O dönemde ne giyilirdi? Paşa’nın göğsündeki madalyaların replikasını neyi esas alarak yaptıracağız, Grafik sanatı açısından Pulların tasarım örneklerinde neler var, onca detay o Pula mikro film misali nasıl basılmış? Postacı bir mektubu getirdiğinde o dönemin zarfına o dönemin pulu veya replikası nereden nasıl bulunur? Tüm detayları titizlikle hazırlanmış bir film bir belgesel, bir eğitim setinin etkisi gelip geçicimidir,kalıcımdır?

Ninelerimizin sandıklarında saklı duran pekçoğumuzun eski deyip atıverdiği eşyalar mazideki ekonomiyi, endüstriyel yeterliliği/yetersizliği, güzel sanatları, kadim millet olmanın ilmek ilmek işlenişini barındırır. 

Bir koleksiyoner ömür boyu topladığı birikimi gelecek nesillere aktarmak ve hayırla anılmak ister. Hayırla anılmayı kim istemez ki? Merhum A.R İzzet Koyunoğlu Demiryollarında ki hizmeti vesilesi ile Yurdu karış karış gezmiş toplamış olduğu pek çok eseri Konya Belediyesine bağışlıyarak Koyunoğlu Müzesi’nin Mayasını atmıştır. Nice değerlerimizin yitip gitmesine engel olmuş, bizlere tarihi ve turistik bir cazibe noktası kazandırmış.  Mekanı cennet olsun.

Sadberk Hanım toplamış olduğu kıyafetler ile  muhteşem bir koleksiyon edinmiş. Evlatları ise Sadberk Hanım Müzesini Kurarak vefa örneği göstermiş. Rahmi M. Koç Müzesi: İstanbul’da bulunan mühendislik eğitimi almış olan herkesin en az iki defa gezmiş olması gereken bir yer.

Edirne Sağlık Müzesi: Osmanlı Döneminde ki Ruh ve Sinir hastalıklarının nasıl tedavi edildiğini  gösteren UNESCO takdirli bir müze.

Çeşitli ve de ağırlıklı olarak Köşemde yer vereceğim Koleksiyonerlik PUL KOLEKSİYONERLİĞİ ve tüm Dünya’da bilinen adıyla FİLATELİ olacaktır. Çünkü Pul/Filateli pek çok koleksiyon ile ilişkilidir. Devleti temsil eden Dört ana unsurdan birisidir. (Bayrak,Milli Marş, Para ve PUL). Bu önemli Koleksiyon türü ‘’Hobylerin Kralı, Kralların Hoby si’’ sözüyle en doğru ve net biçimde ifade edilmiştir.

Ankara’da bulunan PTT PUL MÜZESİ pul tasarım örneklerinin haberleşeme tarihinin gözler önüne  serildiği, her pul koleksiyonerinin gezmesi gereken harika bir mekan.

Müzeler barındırdığı koleksiyonlar ile Koleksiyonerliğin kilit taşıdır en tepedeki sağlam limanlardır. Bu vesile ile bu topraklarda Müzeciliğin temelini atmış Osman Hamdi Bey’i de Rahmet ve şükranla anıyorum.

Toplayıcılıktan başlayıp koleksiyonerliğe ve ardından müzeciliğe ilerleyen her koleksiyon geçmişle günümüz arasında bir bağdır. Geçmişi güçlü bağlarla beslenen nesiller; Teknolojideki ilerlemeyi geçmişin bilgi birkimi ile tuğla üzerine tuğla koyarak ileriye taşıyabilir.

Gelecek yazımda ‘’Hoby lerin kralı, kralların Hobby si’’ olarak nitelendirilen Pul/Filateli üzerinden devam edeceğim.  Tüm okurlarımıza ve Aziz Milletime sağlıklı huzurlu bir Ramazan gaçirmelerini, bayramına erişmelerini diliyorum.

Saadettin KAYSERİLİOĞLU

03.04.2022

Konya Filatelistler Derneği Başkanı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r