”İmar Affı Sahtekarlıkları ve İşsiz bırakılan bir dünya Tekniker, Mühendis, Mimar!” Araştırmacı Gazeteci Yazar Tankutalp ALTUNSOY yazdı.
  • Konya Objektif
  • Gündem
  • 3.Sayfa
  • ”İmar Affı Sahtekarlıkları ve İşsiz bırakılan bir dünya Tekniker, Mühendis, Mimar!” Araştırmacı Gazeteci Yazar Tankutalp ALTUNSOY yazdı.
175 okunma

”İmar Affı Sahtekarlıkları ve İşsiz bırakılan bir dünya Tekniker, Mühendis, Mimar!” Araştırmacı Gazeteci Yazar Tankutalp ALTUNSOY yazdı.

''İmar Affı Sahtekarlıkları ve İşsiz bırakılan bir dünya Tekniker, Mühendis, Mimar!'' Araştırmacı Gazeteci Yazar Tankutalp ALTUNSOY yazdı.

ABONE OL
Temmuz 30, 2022 11:25
”İmar Affı Sahtekarlıkları ve İşsiz bırakılan bir dünya Tekniker, Mühendis, Mimar!” Araştırmacı Gazeteci Yazar Tankutalp ALTUNSOY yazdı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hepimizin bildiği üzere devlet 2018 de İmar affı çıkararak 31 Aralık 2017 den önce yapılmış ruhsatsız binalara para karşılığında yapı kayıt belgesi verdi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile.

Yani köyde dedemin 50 sene önce yaptığı tek katlı ev bu vesile ile devlet nezdinde ruhsatlı bir bina haline dönüştü. Buraya kadar her şey normal, ben size şimdi daha önce duymadığınız ama bu İmar affını ranta dönüştüren sahtekar kişileri anlatacağım.

ilk olarak yapılan ve en çok kullanılan sahtekarlık usullü ile başlayalım anlatmaya.

Misalle vererek anlatalım ki daha kolay anlaşılsın. Diyelim ki, kalender isimli bir şahsın imarlı bir arsası var, kalender bu arsanın üzerinde 2017 den önce ev varmış gibi göstererek, cüzi bir ücret karşılığında Çevre ve Şehircilik bakanlığına müracaat ederek yapı kayıt belgesini alıyor. Peki bunu nasıl yapıyor oysa burada bu kanundan önce yapı yoktu! Kalender çeşitli fotoğraf oyunları ile olmayan evi arsasına kondurarak müracaat yapıyor. Çevre ve Şehircilik bakanlığında kişinin beyanı geçerli olduğu için her hangi bir araştırma yapılmıyor! Kalender ise bu belge ile birlikte alması gereken bir çok şeyi almadan o arsaya evi konduruveriyor! Statik yok! Mimari proje yok! Ruhsat yok! Denetim yok!

Sadece rant ve Kazanç var…

İkinci Olarak yapılan sahtekarlık ise, yine ”Kalender” ismini kullanarak gidelim vereceğimiz örneklerde.

Kalender müteahhit bu örnekte, bizim uyanık Kalender 2017 den önce 3 kat ruhsat alarak başladığı ve devam eden binasını sanki 2017 den önce 8 kat yapmış bitirmiş gibi gösterip yine cüzi bir ücret karşılığında, yapı kayıt belgesi alarak tamamlayıp, hiç bir belge almadan rant elde etmiştir ve yine, Statik yok! Mimari proje yok! Ruhsat yok! Denetim yok!

Gelelim üçüncü ve bu işin çiftçileri ilgilendiren kısmına, bu örneğimizde ise Kalender bu sefer çiftçi ona göre sonra bana sormayın ”kalender kim diye?”

Tarım arazilerinde ise yapılan sahtekarlık abonelik alma işlemi. Kalender traktörün römorkuna bir adet konteynır bindirip tarla tarla gezdirip fotoğraf çekiyor, işin aslı ise orada duran sabit bir konteynır yok! Sadece resimde var. Resimde var gösterilen konteynır ile yapı kayıt belgesi alınıp su ve elektrik aboneliği yapılıyor. Olması gereken ise tarlada her hangi bir yapının olmaması! Alınan bu abonelik işlemi ile açılan Kaçak su kuyularını zaten söylemek bile istemiyorum.

Madde madde yazarak anlattığım bu konuların ispati ise çok kolay, açın google earthı bakın 2017 den önce bu alanlarda bina veya yapı var mıymış!

Velhasıl kelam, Devlet belki de farkında olmadan bir çok sahtekara rant sağlarken bu sektörden para kazanan ve işini hakkıyla yapan, Tekniker, Mimar, Mühendis bir çok kişiyi işinden etmiştir!

Vatandaşa katkısı bir nebze olmuş ise de bu affın, bir çok rant kapısı açmıştır. Yazdığım bu yazıyı okuyan her okurdan bu işler etrafınızda olmuş ise google aertha girerek bakın kontrol edin eğer anlattığım türde bir sahtekarlık var ise direk CİMER’e şikayet edin, edin ki bir daha böyle işler olmasın!

Saygılarımla.

Araştırmacı Gazeteci Yazar Tankutalp ALTUNSOY

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r