”DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR (MI?)…” Gazeteci yazar Ömer Çataltepe yazdı.
170 okunma

”DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR (MI?)…” Gazeteci yazar Ömer Çataltepe yazdı.

''DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR (MI?)…'' Gazeteci yazar Ömer Çataltepe yazdı.

ABONE OL
Eylül 17, 2022 21:50
”DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR (MI?)…” Gazeteci yazar Ömer Çataltepe yazdı.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçenlerde Kılıçdaroğlu, devletten yüklü ihaleler alan bazı müteahhitlerle ilgili, “Bizim iktidarımızda bu paraları ödemeyeceğiz” dedi.Cumhurbaşkanı da Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine karşılık olarak, “Ne demek ödememek, şakır şakır ödeyeceksiniz, devlette devamlılık esastır” dedi. Evet genel olarak devlette devamlılık esastır, aksi halde içte ve özellikle dışta devlet yönetiminde kargaşa çıkar, devlete olan güven sarsılır. Elbette devlet yönetimine gelen hükümetlerin de yönetim üzerinde kendilerine göre bir tercihi olacaktır, ama bu tercihler devletin tarihi, kültürel ve siyasi konumunu kökten değiştirecek şeyler olursa büyük bir sıkıntı oluşturabilir. Peki biz bugüne kadar, bu iktidarda kendilerinin belirttiği gibi bir “Devlette devamlılık esastır”a yönelik bir davranış gördük mü?

             

Örneğin;      

Büyük bir ülke olarak uluslararası anlaşmalara attığı imzalara bağlı kalan bir ülke iken, bugün işine gelmeyen konularda o anlaşmaları ve atılan imzaları yok saymak, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?     

Devlet kurumlarını başında kuruluş yıllarından beri kullanılan TC yazılarının kaldırılması, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

1960 yılında kurulan ve devletin tüm yönetim işlerini planlayan DPT’nin kapatılması, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Yıllardır ülkenin şeker gereksinimini karşılayan, köylüye hayati katkı sağlayan şeker fabrikalarının satılması da, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Barış ve Savaş anında askerlerimizin yaralanmaları, hastalanmaları halinde tedavileri için özel kurulan GATA hastanelerinin normal hastaneler statüsüne geçirilmesi de, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

 Askeri liselerin kapatılması, harp okullarının kapatılması da, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

 Atatürk’ün mirası olan AOÇ arazilerinin yapılaşmaya açılması, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Köylerdeki çocukların eğitimi için kurulan köy okullarının kapatılıp, taşımalı eğitime geçirilmesi, devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Devletin en yoksul zamanlarında kurulan ve ülkenin ekonomisini ve sanayisini bugünlere taşıyıp, gelişip kalkınmasını sağlayan kurum ve fabrikaların satılması ve birçoğunun kapatılmasının sağlanması devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Ülkenin göz bebeği ve en gözetilmesi gereken Türk Telekom’un satılması devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Çalışanların emekli olduklarında alacakları maaş bağlanma oranlarının düşürülüp emeklilerin yoksulluğa mahkum edilmeleri devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Yabancı ülkelere atanan büyük elçiler önceden işinin uzmanı ve o eğitimlerden geçmiş kişilerden seçilirken, monşerler diyerek küçümsenerek, onların yerine yabancı dil bile bilmeyenlerden seçilip atanmaları devlette devamlılık esastır kapsamında mıdır?

Devletin ulusal çıkarlarını ilgilendiren konularda dün dündür, bugün bugündür politikası uygulamak o devlete kısa zamanlar için (daha çok o an iktidarda olanlara) belki yararlı olabilir ama, sonrasında daha büyük zararlara yol açabilir.

Ciddi, köklü ve ülke insanının çıkarlarını önceleyen iktidarlar, devlette devamlılık esastır ilkesini zedelemeyecek kararları alırlar ve o karaların sonuna kadar arkasında dururlar. Böyle iktidarlar zırt pırt karar da değiştirmezler.

Siz devletin ve halkın 25 30 yıllık ekonomik ve siyasi geleceğini ipotek altına alan kararları alıp sonra da “Devlette devamlılık esastır, bu kararları şakır şakır uygulayacaksınız.” diyemezsiniz. 

Hoşça kalın!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r