DOLAR 34,1266 -0.1%
EURO 37,0691 -0.25%
STERLIN 44,5022 0.18%
ALTIN 2.955,220,63
BIST %
BITCOIN 2285473-1,07%
Konya
11°

AÇIK

18:28

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Ülkenin dört bir yanından ulaşıma zam!
210 okunma

Ülkenin dört bir yanından ulaşıma zam!

Ülkenin dört bir yanından ulaşıma zam!

ABONE OL
Ağustos 7, 2023 13:00
Ülkenin dört bir yanından ulaşıma zam!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi, yarın zam gündemiyle olağanüstü toplanacak. İlk toplantıda anlaşmaya varamayan tarafların zam oranı konusunda büyük ölçüde uzlaştığı, bilet ücretlerine yüzde 50 civarında zam gelmesinin beklendiği öğrenildi.

UKOME, İstanbul’da ulaşıma zam gündemi ile olağanüstü toplanıyor
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplantısı 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde 8 Ağustos Salı günü saat 11.00’da gerçekleştirilecek.

27 Temmuz günü gerçekleştirilen olağan UKOME toplantısında toplu ulaşım araçlarına ücret tarifesine zam teklifi görüşülmüştü. Taksiciler yüzde 100, personel servisi esnafı yüzde 200, okul servisi esnafı yüzde 82, Dentur Avrasya yüzde 101, Turyol yüzde 65 zam istemişti.

Sektör temsilcilerinin taleplerini değerlendiren İBB yönetimi; enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt zamlarını dikkate alarak yüzde 57.07 zam teklifinde bulunmuştu. Çoğunluktaki bakanlık temsilcileri ise İBB’nin teklifine karşı çıkarak zam oranının yüzde 40’a düşürülmesi önerisinde bulunmuştu.

Zam oranında uzlaşma olmayınca İBB’nin yüzde 57.07’lik zam teklifi geri çekilerek alt komisyona gönderildi.
Temmuz ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından 8 Ağustos günü gerçekleştirilecek oturumda yeni ücret tarifesi oya sunulacak.

Tarafların zam oranı konusunda büyük ölçüde uzlaştığı, toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 civarında zam yapılmasının, taksi indi- bindi ücretinin de 70 TL olmasının beklendiği öğrenildi.

ESKİŞEHİR

Geçtiğimiz günlerde şehir içi ulaşım zamn yapan Belediye, şehir içindeki billboardlara verdiği ilanla kalem kalem maliyetleri etkileyen işçilik ve ürünlere gelen zamları duyurarak yapılan zam için üzgün olduğunu paylaştı.

Belediye tarafından verilen ilanda, ulaşım zammını etkileyen faktörlerin başında asgari ücrete gelen zam, döviz kurlarında yükselme ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar yer aldı. Yapılan zam için belediye olarak üzgün oldukları da belirtilen ilanda kalem kalem işçilik ve ürünlere gelen zamlar şu şekilde duyuruldu:

AFYONKARAHİSAR

AKP’li Afyonkarahisar Belediyesi, toplu ulaşım ücretlerine yüzde 80 zam yaptı. Zammın ardından 5 lira 50 kuruş olan nakit biniş ücreti 10 liraya yükseldi.

AKP’li belediyeden toplu taşımaya yüzde 80 zam
Üst üste gelen akaryakıt zamlarının ardından bir kentte daha toplu ulaşım ücretlerine zam haberi geldi. Afyonkarahisar Belediyesi’nin ağustos ayı belediye meclis toplantısında toplu ulaşım ücretlerine yüzde 80 oranında zam kararı çıktı.

Mecliste zamma ilişkin konuşan AKP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Zam yapmaya mecbur kaldık. Yoksa her ay 5 milyon lira zarar ediyorduk. Fiyatlar buraya gelse bile yine kar etmeyeceğiz. Biz kâr gütmüyoruz. Bunda bile zarar ediyoruz. Bir nebze olsun hafifletiriz dedik. Çevre illerden fiyat aldık. Çevrede en uygun fiyat bizde” dedi.

Zammın ardından kentteki yeni tarife şu şekilde oluştu: Nakit biniş 10 TL, tam kartlı biniş 9 TL, öğrenci kartı 8 TL, abone kart dolumu 550 TL, öğrenci kart abonman dolumu 450 TL.

MERSİN

Mersin’de dolmuşa 1 buçuk ayda ikinci zam
Akaryakıt fiyatlarındaki aşırı artıştan sonra şehir içi ulaşım ücretlerine de zam geldi. Şehir içi dolmuş ücretlerine 1 buçuk ayda gelen ikinci zamdan sonra indirimsiz yolcu ücreti 17 TL’ye çıktı. Böylelikle bir buçuk ayda yapılan zam yüzde 112,5’e ulaştı.

Mersin’de dolmuşa 1 buçuk ayda ikinci zam
Mersin’de şehir içi ulaşım ücretlerine son 1 buçuk ayda ikinci zam geldi.

Yapılan düzenleme ile yolcu taşıma ücretlerinde sivil yolcu için 17 lira, öğrenci için 11 lira oldu.

Akaryakıtta yaşanan zam furyasının ulaşımdaki zamları da kaçınılmaz hale getirdiği ifade edildi.
Mersin’de şehir içi dolmuş ücretlerine 20 haziranda zam yapılmış, sivil yolcu ücret, 8 liradan 11.50 liraya, öğrenci yolcu ücreti de 6 liradan 8 liraya çıkarılmıştı.

Dolmuşçular zammın gerekçesi olarak mazotun litre fiyatının 25 liradan 37 liraya yükselmesini gösterdiler.

Haziran ayında bir sivil yolcu 20 lirayla 2 kez, öğrenci 3 kez dolmuşa binebilirken, yeni zamlı tarife ile 20 lira ile sadece bir kez dolmuşa binebiliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r