Mustafa Kemal önderliğinde ülkenin kaderini değiştiren 5 gün.
Gerçekte ordumuz ihtiyaçlarını ve eksiklerini tamamlamak üzere bulunuyordu. Ben, daha Haziran ortalarında taarruza karar vermiştim. Bu kararımı yalnız Cephe Komutanı ile Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı biliyorlardı. Bildirdiğim tarihlerde bir geziyi vesile ederek İzmit-Adapazarı yönüne hareket ettiğim zaman, Ankara’da Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa Hazretleri’yle görüştükten sonra, o zaman Milli Savunma Bakanı bulunan Kazım Paşa Hazretleri’ni Sarıköy istasyonuna kadar birlikte götürerek, oraya davet ettiğim Cephe Komutanı İsmet Paşa Hazretleri ile birlikte, taarruz için gerekli hazırlıkların sür’atle tamamlanması ile ilgili kararlar aldık.
Büyük önder Nutuk’ta büyük taarruzun öncesini böyle anlatıyor.
30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biridir. 1922 yılında, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Dumlupınar’da kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk milletinin esaretten kurtuluşunu ve milli egemenliğin ilan edilmesini sağlamıştır.
1918 yılında Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun işgal altına girmesi, Türk milletinde büyük bir milli mücadele ruhunun doğmasına neden olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, bu dönemde Anadolu’ya geçerek milli mücadeleyi başlatmıştır. 1919 yılında Sivas Kongresi’nde alınan kararlarla milli mücadelenin temelleri atılmış, 1920 yılında ise Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.
Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922’de başlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk, bu taarruzda Türk ordusunu bizzat yönetmiş ve düşman ordusunu Dumlupınar’da kesin bir yenilgiye uğratmıştır. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlığını kazanması için önemli bir dönüm noktası olmuştur.
1948 yılında Polatlı’dan Dumlupınar’a kadar tüm cepheyi gezen Turgut Özakman bir radyo programında;
Oradaki bir Anadolu annesinin sözünü de aktarmadan geçmeyeyim. Dedi ki: ‘Biz yana kavrula ordumuzun taarruza geçip bizi kurtarmasını bekliyorduk. Sonra bir gün, (gösterdi) şu çeşmenin ardından başı kalpaklı süvariler rüzgar gibi geçip gittiler, anladım bizimkilerdi. Köye çığlığı bastım: Kemal’in askerleri!’
O dönemi yaşamış bir köylü kadından Büyük Taarruzu böyle aktarıyordu.
Son 20 yıldır, bazı yöneticiler hastalansa da, bazı yöneticilerimizin başka programı olsa da, 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkiye’de milli birlik ve beraberliğin sembolü olarak kutlanmaktadır. Bu bayram, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin ve Atatürk’ün önderliğinin önemini hatırlatmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın önemini şöyle ifade etmiştir:
“30 Ağustos, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktasıdır. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık aşkını ve azmini tüm dünyaya göstermiştir.”
Atatürk’ün önderliğinde kazanılan 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milleti için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlığını kazanması için önemli bir adım olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliği ve Türk milletinin bağımsızlık aşkı, bu zaferin kazanılmasında büyük rol oynamıştır.
Bugün emek harcamadan kendilerine altın tepside sunulan, verilen büyük mücadeleyi yok sayan ve ülkeyi hoyratça tüketen tüm hainlere karşın;
30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.
Hoşça kalın.
GÜNDEM
32 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
20 saat önceGÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
3 gün önce
Elinize sağlık, kaleminize kuvvet Ömer bey kardeşim.