DOLAR 34,2527 0.1%
EURO 37,1097 0.24%
STERLIN 44,4673 0.01%
ALTIN 3.011,600,66
BIST %
BITCOIN 2309934-1,27%
Konya
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:51

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Sıcak havalar meyveler de ‘Güneş Yanığı’ oluşturdu.
137 okunma

Sıcak havalar meyveler de ‘Güneş Yanığı’ oluşturdu.

Sıcak havalar meyveler de 'Güneş Yanığı' oluşturdu.

ABONE OL
Ağustos 12, 2023 12:12
Sıcak havalar meyveler de ‘Güneş Yanığı’ oluşturdu.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, Türkiye’deki yüksek hava sıcaklıklarının insanların yanı sıra tarımsal ürünleri de etkilediğini söyledi. Yaz meyvelerinde ‘güneş yanığı’ oluştuğunu belirten Dr. Çakıcı, ürün rekoltesinde ve kalitesinde düşüş yaşandığını dile getirerek, “Özellikle üzüm, şeftali ve kirazda güneş yanığı oluşuyor. Sıcak rüzgarların esmesi de zarara neden oluyor. Kalitesi bozuk olan meyveler, tezgaha gelmeden meyve suyu olarak değerlendiriliyor” dedi.

ZMO İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, etkili olan aşırı sıcakların yaz meyvelerini de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Ürünlerde hastalıkların arttığını ve ‘güneş yanığı’ oluştuğunu belirten Dr. Çakıcı, “Bu yıl yine iklim değişikliğinin etkilerini derinden yaşadık. Temmuzda sıcaklık rekorları kırıldı. Düzensiz ve zamansız biçimde kuvvetli yağışlar da gördük. Nem ortalamaları bazı dönemlerde yükseldi. Yağış ve ardından sıcaklıkların artması, tarımsal ürünlerde hastalık ve zararlıların artmasına sebep oldu. Çünkü yüksek nem ve sıcaklık, zararlı organizmaların gelişmesi için ortam oluşturuyor. İzmir ve Manisa’daki bağlarda hastalık ve zararlıların arttığını gördük.

Diğer meyve ve sebzelerde de bu etkiler yaşandı. Üzümün yanı sıra şeftali ve kirazda da güneş yanığı oluyor. Direkt güneş yanığının yanında sıcak rüzgarların esmesi de zarara neden oluyor.

Bu durum ürün rekoltelerini etkiledi, kaliteyi düşürdü. Kalitesi bozuk olan meyveler, tezgaha gelmeden meyve suyu olarak değerlendiriliyor. Uzun süren sıcaklıklar, meyve ve sebzelerin daha fazla su tüketmesine neden olduğu için çiftçinin sulama maliyeti arttı” ifadelerini kullandı.

Zeytinde de bu yıl iyi bir sezon beklemediklerini kaydeden Dr. Çakıcı, zeytinin iklim değişikliğinden etkilendiğini söyleyerek, “Zeytinde hem yok yılı hem de iklim değişikliğinin etkisiyle ürün sayısı az.

Fiyatların Artmasına Neden Oldu

Tezgahlardaki fiyatların yüksekliğine de dikkati çeken Dr. Çakıcı, “Pazarda, manavda çok yüksek fiyatlı meyve ve sebzeler karşımıza çıkıyor. Yaz dönemi, sebzenin meyvenin ucuzladığı ve gıda enflasyonunun düştüğü dönemler olurdu. Bu sene bunu yaşayamadık. Çiftçinin mazot, sulama, ilaç giderlerinin yanında tarladan pazara kadar geçen süreçte nakliye, ambalaj ve aracı giderleri etiketlerdeki fiyatların artmasına neden oldu” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.